Page 14 - Trinamiek Onderwijsdag 2017
P. 14

Jouw eigen Wereld
workshop cultureel erfgoed
Wie ben je eigenlijk? Waar kom je vandaan? Waar woon je? En wat vertelt dat over jou?
De mens heeft allerlei sporen nagelaten in de wereld, ook in jouw eigen buurt, zelfs in je eigen huis. Sommige van deze sporen, met de verhalen die daarbij horen, vinden we bijzonder en willen we bewaren voor toekomst. Andere sporen uit het verleden vinden we niet belangrijk en verdwijnen.
Deze nog zichtbare sporen uit het verleden vind je eigenlijk overal om je heen. Denk maar eens aan je fotoboeken, souvenirtjes die je hebt mee- genomen van vakanties of erfstukken uit de familie. Vaak zit er een verhaal achter deze voorwerpen dat ze bijzonder maakt. Buitenshuis vind je een middeleeuwse stadsmuur, een voormalige fabriek, een lint van buitenplaatsen, museale voorwerpen, historische kaarten, klederdracht of het dagboek van een onderduiker. Dit kan allemaal erfgoed zijn, klein en groot.
Erfgoed is dichtbij en overal om je heen. Daardoor is het makkelijk in te zetten in je lessen en ze daarmee betekenisvol te maken. Het is geschikt om vakoverstijgend mee te werken vanuit een (schoolbreed) thema, binnen de kunstvakken of gekoppeld aan aardrijkskunde, techniek en geschiedenis. Maar ook als prikkelende onderzoeksvraag kan een erfgoedvoorwerp leerlingen aan het denken zetten door zelf vragen te stellen en oplossingen te bedenken over vorm, gebruik en functie. En, zouden we het moeten bewaren voor de toekomst?
In deze workshop ontdek je hoe je de volgende dag direct met erfgoed aan de slag kunt.
docenten: Caroline Matla en Dorien Wijstma
14


   12   13   14   15   16